Ανεβάζει την κοστολόγηση των περιουσιακών στοιχείων στα νότια ο ολοκαίνουριος ποδηλατό-διάδρομος των δώδεκα χιλιομέτρων

Σημαντική ώθηση στην αξιοποίηση των ακινήτων της Αθηναϊκής Ριβιέρας εκτιμάται ότι θα δώσει η ανέγερση του νέου ποδηλατό-διαδρόμου που μπαίνει σε υλοποίηση.

Οικονομικές τιμές των ακινήτων στην παραθαλάσσια ζώνη αναμένεται να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο, σε μια περιοχή όπου η ανάγκη για κατοικίες ξεπερνάει σημαντικά και πολύ την προσφορά. Ωστόσο, στα εμπορικά ίσως παρουσιαστούν όχι μόνο κερδισμένοι αλλά και χαμένοι.

Για τις 15/2 έχει προγραμματισθεί ο διαγωνισμός από την Περιφέρεια Αττικής για την ανέγερση του έργου, το οποίο θα περνάει από έξι παραθαλάσσιους δήμους, με συνολικό προϋπολογισμό 23,7 ευρώ.

Το αντικείμενο του έργου αφορά στη ανάλυση και την εκτέλεση ποδηλατόδρομου – πεζόδρομου, στο τμήμα της παραθαλάσσιας περιοχής της παραθαλάσσιας περιοχής της Αθήνας, από τον Δήμο Καλλιθέας έως το Δημοτικό Κτίριο του Δήμου Βάρης-Βούλας – Βουλιαγμένης με προσεγμένο συνολικό απόσταση περίπου τα 12 χλμ..

Τα οφέλη προς τις κατόχους σπιτιών κοντά από τα οποία θα προσεγγίζει ο ποδηλατόδρομος είναι ποικίλα και μεταφράζονται σε αυξημένες τιμές των ακινήτων.

Όπως παρατηρείται και σε διάφορες περιοχές της πρωτεύουσας όπου δημιουργήθηκε ποδηλατόδρομος τα πρόσφατα αναβαθμίζονται γειτονιές καθώς αποκτούν περισσότερο φιλικό περιβάλλον και συχνά εξτρά πράσινο.

Ένα παράδειγμα είναι ο ποδηλατόδρομος που ενώνει το Γκάζι με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Εδώ, διασχίζει σημεία σε περιοχές που παλαιότερα είχαν προβλήματα ανάπτυξης όπως ο Ταύρος και η Καλλιθέα, που έχουν μετατραπεί σε πλέον από τις πιο περιζήτητες της περιοχής.

Αναλύσεις του εξωτερικού καταδεικνύουν τις μακροχρόνιες αλλαγές που σημειώνονται σε περιοχές που επιτείνεται η αύξηση της χρήσης του ποδηλάτου.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει έκθεση του Urban Land Institute, σε μια περιοχή του Ντάλας στις ΗΠΑ, οι τιμές των ακινήτων αυξήθηκαν κατακόρυφα μέχρι 80% με την κατασκευή ενός ποδηλατόδρομου 5,6 χιλιόμετρα (Katy Trail).

Επιπλέον, στο Ράντνορ της Πενσυλβανίας, οι κατοικίες που βρίσκονταν σε απόσταση 400 μέτρων από έναν νέο ποδηλατόδρομο κατέγραψαν αύξηση στην αξία τους περίπου $70.000 σε σύγκριση με τα σπίτια που είχαν τα ίδια χαρακτηριστικά αλλά ήταν εκτός από αυτή την ακτίνα, σύμφωνα με στοιχεία του 2011.

Στα εμπορικά καταστήματα ενισχύεται επίσης η ζήτηση, αλλά επικρατεί μια άλλη εικόνα. Εκτιμήσεις δείχνουν ότι πεζοί και ποδηλάτες έχουν διαφορετικό καταναλωτικό προφίλ από τους οδηγούς των αυτοκινήτων.

Συγκεκριμένα, δαπανούν περισσότερα σε τοπικά καφέ, εστιατόρια και μικρά καταστήματα της περιοχής, ενώ δείτε οι οδηγοί δαπανούν περισσότερα λεφτά σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και πολυκαταστήματα, δηλαδή σημεία που προσφέρονται και θέσεις στάθμευσης στους πελάτες. Στη λίστα με τους ανυπέρβλητους συμπεριλαμβάνονται και τα βενζινάδικα και τα συνεργεία αυτοκινήτων.

Το προαναφερόμενο έργο έχει εκτιμώμενο συνολικό μήκος περίπου 12 χιλιόμετρα, περισσότερα εδώ έναντι των αρχικών περίπου 22 χλμ, καταγράφονται στο δελτίο του έργου (investment fiche). Αναλυτικά, η διαφορά αυτή προκύπτει από τα ακόλουθα σημεία:

Το τμήμα από το λιμάνι του Πειραιά έως το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ), μήκους περίπου 4 χλμ., θα υλοποιηθεί ως αυτόνομο έργο κατασκευής ποδηλατοδρόμου – πεζοδρόμου, από τον Δήμο Πειραιά.

Το εν λόγω τμήμα από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ) έως τα Ολυμπιακά Ακίνητα, μήκους περίπου 1,5 χιλιομέτρου, θα υλοποιηθεί ως μέρος του έργου της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου, με αναθέτουσα αρχή την Περιφέρεια Αττικής.
Τμή́μα που διέρχεται από τη Μαρίνα Αλίμου, περίπου 1 χιλιόμετρο ποδηλατοδρόμου – πεζόδρομου, το οποίο εντάσσεται στις υποχρεώσεις του παραχωρησιούχου της από 2020 Σύμβασης Παραχώρησης ΤΑΙΠΕΔ-Ελληνικού Δημοσίου-ΕΤΑΔ-παραχωρησιούχου «ΜΑΡΙΝΑ ΑΛΙΜΟΥ - ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΝΕΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΑΛΙΜΟΥ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ», σύμφωνα και με την έγκριση του γενικού σχεδιασμού της Μαρίνας Αλίμου.
Τμή́μα, μήκους περίπου 1 χλμ. το οποίο διέρχεται εντός των ακινήτων της επένδυσης του Ελληνικού.
Τμή́μα που διέρχεται από τον Δήμο Γλυφάδας, μήκους περ. 2,5 χιλιόμετρα, το οποίο υλοποιείται ως μέρος ξεχωριστού έργου με τίτλο «Ανάπλαση Παραλιακού Μετώπου Γλυφάδας», με Αναθέτουσα Αρχή τον Δήμο Γλυφάδας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *